
Afklaringspladser - mit liv, min vej videre
På Astershøjskolen er der et helhedsorienteret og recovery-orienteret projekt med afklaringspladser til borgere, som kommer fra en indlæggelse i Psykiatri Øst.
Formålet med opholdet er gennem tæt samarbejde mellem borgeren, Psykiatrien, sagsbehandler og Astershøjskolen, at skabe afklaring i forhold til videre livssituation og muligheder for støtte.
Roskilde, Lejre, Faxe, Solrød, Stevns, Køge og Greve Kommune deltager i projektet.
Astershøjskolens Metodehus

Til borgere
Afklaringspladserne er en mulighed for dig til med hjælp og støtte at få overblik over, hvad der er det vigtige for dig i dit liv og din fremtid, og hvilke muligheder du har. Det er et kortere ophold, hvor du møder:
- Engageret personale, som vil dig
- Fællesskab og sociale aktiviteter
- Trygge rammer og faste rytmer
- Involvering af dit netværk efter ønske
- Kontakt og overblik over fællesskaber i dit lokalområde
- Tæt samarbejde med sagsbehandleren i din kommune
Afklaringspladserne er for dig som kommer fra en indlæggelse i psykiatrien, som står i en uafklaret livssituation. Du skal være over 18 år. Det kan være, at du:
- Har haft tidligere kontakt til psykiatrien
- Tidligere eller aktuelt modtager sociale indsatser
- Oplever udfordringer i forhold til mestring af hverdagen
- Oplever problematisk forbrug af rusmidler
- Har bolig problematikker
- Står uafklaret ift. beskæftigelse eller uddannelse
- Mangler netværk
På afklaringspladserne får du hjælp og støtte til at:
- Opnå øget selvbestemmelse
- Opleve øget livskvalitet og hvad der skaber mening for dig
- Undgå genindlæggelser
- Få en sammenhængende helhedsorienteret plan ud fra dine håb og ønsker
- Udvikle et tæt samarbejde mellem dig og de medarbejdere du møder på Astershøjskolen, i Psykiatrien og din kommune
På afklaringspladserne er der nogle praktiske rammer og forhold, der er gode for dig at kende.
Værelse med eget bad
Du får adgang til en bolig, der er cirka 18 kvm med stue og udgang til en terrasse, en lille gang med indbyggede skabe samt et badeværelse med toilet og bruser. Værelset er let møbleret med en seng, skrivebord, stol og køleskab. Du kan selv medbringe øvrige møbler, og hvad du ellers bruger i din hverdag. Sengetøj og håndklæder sørger du selv for.
Kost
Du får 3 måltider om dagen og der er mulighed for mellemmåltider. Mandag, tirsdag og fredag er der varm mad til frokost. Onsdag og lørdag er der varm mad til aften, og søndag aften er der rester. Torsdag tager vi ud og spiser sammen på INSP. Kosten er baseret på sunde råvarer og med udgangspunkt i kostrådene fra Sundhedsstyrelsen. Øvrige snacks sørger du selv for. Hvis du har specielle behov i forhold til eksempelvis allergi eller religion, så tages der hensyn til dette.
Fælles faciliteter
På Astershøjskolen er der en fælles spise- og opholdsstue, hvor måltiderne foregår; og et køkken til beboerne med adgang til køleskab, kaffemaskine og toastmaskine, og hvor du også kan lave mad. Der er en fælles dagligstue med TV, bordtennis, spil og kreative aktiviteter. Vi har en lille stue, hvor du i fred og ro kan få NADA eller lave mindfulness. Der er en udestue, hvor vi især er om sommeren og en fælles have med grill, hvor vi spiller petanque og gør andre udendørs aktiviteter.
Rengøring
Du skal selv så vidt muligt holde din bolig ren, men personalet støtter gerne op om dette. Der er adgang til rengøringsmidler. I fællesrummene og køkkenet rydder vi op efter os selv, og alle hjælper til at holde huset pænt. Der er ansat personale til at rengøre fællesarealerne ift. støvsugning og gulvvask.
Tøjvask
Der er en fælles vaskemaskine, og du får en fast vaskedag.
Aktiviteter
Hver uge har vi aktiviteter ud af huset, hvor vi tager til SIR98 (Sund Idræt Roskilde) mandag, onsdag og fredag. Mandag er der styrketræning, onsdag badminton og fredag fodbold. Vi laver fælles kreative aktiviteter i huset som maling, strik og meget mere. Vi spiller brætspil, bordtennis, kort og lægger puslespil. Som beboer er du også med til at lave mad og kan få tilbudt en fast maddag. Vi tilbyder NADA og psykodynamisk kropsterapi.
Husmøde
En gang månedligt afholder vi et husmøde. Formålet med husmødet er, at beboerne får indflydelse på dagligdagen og kommer med ønsker til madplanen og fælles aktiviteter. Det kan fx være input til filmaftener, emneaftener og udflugter. Det er også her, at vi tager emner op til diskussion, og hvis der er noget, der ikke fungere, finder vi en løsning sammen.
Husdyr
Man må gerne tage mindre husdyr som fugle og fisk med. Men det er ikke muligt at medbringe katte og hunde.
Medarbejderne
Vi har mange forskellige fagligheder som sygeplejerske, psykodynamisk kropsterapeut, kostvejleder, social- og sundhedsassistenter, socialpædagoger og ergoterapeut. På den måde kan vi bedst muligt afklare dine behov og støtte dig. Der er personale i tidsrummet kl. 7.30-22.00.
Trivsel og helbred
Vi har faste trivselssamtaler sammen med dig hver uge. Vi bruger redskaber, som understøtter, at vi sammen får fokus på dine ressourcer og styrker. Som del af dit ophold er der en helbredssamtale med dig om fx kost, motion, fysisk helbred og mental sundhed.
Egenbetaling
Du skal betale et månedligt beløb for opholdet. Beløbet beregnes i samarbejde med din sagsbehandler. Egenbetalingen omfatter husleje, el, vand og varme samt adgang til faciliteter, aktiviteter og kost.
Til fagpersoner
Roskilde Kommune har etableret 5 afklaringspladser på Astershøjskolen til borgere, der udskrives fra sengeafsnit i Psykiatri Øst.
Afklaringspladserne skal sikre, at borgere i forlængelse af en indlæggelse kan tilbydes relevant socialfaglig støtte i en tidsafgrænset periode samt afklaring af det videre forløb. Roskilde, Lejre, Faxe, Solrød, Stevns, Køge og Greve Kommune kan visitere borgere til afklaringspladserne.
På afklaringspladserne er målgruppen borgere, som står i en uafklaret og kompleks livssituation. Her er tale om borgere, som:
- Har haft tidligere kontakt til psykiatrien
- Tidligere eller aktuelt modtager sociale indsatser
- Oplever udfordringer i forhold til mestring af hverdagen
- Oplever problematisk forbrug af rusmidler
- Har bolig problematikker
- Står uafklaret ift. beskæftigelse eller uddannelse
- Mangler netværk
Det er vigtigt, at du som sagsbehandler er med til at vurdere følgende ift. borgers situation og adfærd:
- Kommer direkte fra indlæggelse på sengeafsnit i Psykiatri Øst
- Selvhjulpen så der ikke er behov for personlig pleje og praktisk hjælp
- Personale i tidsrummet fra kl. 7-22 er tilstrækkeligt (i udgangspunktet ikke behov for støtte om natten)
- Udadreagerende adfærd ift. match med de øvrige beboere
- Forbrug af hårde stoffer og adfærd knyttet hertil
- Kandidat til dobbeltdiagnose tilbud
For dig, som sagsbehandler, kan borgers ophold på afklaringspladserne bidrage til:
- En helhedsorienterede afklaring, som giver et grundlag for at kunne træffe afgørelser om rette sociale indsatser efter 3 måneder
- En tværfagligt og helhedsorienteret plan for støtte og behandling, herunder fokus på beskæftigelse
- Styrket fokus på involvering af netværk og fællesskaber udenfor de kommunale indsatser
- Nye muligheder for samarbejde og indsatser, hvor viden, dialog og inspiration mellem borger, psykiatri, kommune og Astershøjskolen er drivkraften
Visitation til ophold
Hvis en borger fra din kommune er indlagt på et sengeafsnit, kan det være relevant at undersøge, om afklaringspladserne på Astershøjskolen er en mulighed.
Visitation sker i samarbejde med psykiatrien og ledelse på Astershøjskolen. Borger præsenteres for tilbuddet af psykiatrien i samarbejde med dig som sagsbehandler i hjemkommunen. Den endelige beslutning om ophold sker efter en visitationssamtale med leder af tilbuddet.
Det er vigtigt, at sagsbehandler allerede ved indskrivning sætter en dato for visitationsmøde i hjemkommunen, hvor der træffes afgørelse om indsatsen i forlængelse af /overlap af afklaringspladserne.
Opholdet på afklaringspladserne finansieres af Social- og Boligstyrelsen i projektperioden, som varer til forår 2026. Der er ingen paragraf på opholdet i projektperioden. Hjemkommune opkræves 1 kr. pr. mdr. for opholdet i projektperioden.
Der er egenbetaling for strøm, kost, husleje og varme som på et ordinært 107 tilbud. Se inspiration til arbejdsgang under punktet "Om egenbetaling".
Under opholdet
I samarbejde med borger, psykiatri øst og det tværfaglige team på Astershøjskolen afklares borgernes støttebehov og funktionsniveau med henblik på i samarbejdet med myndighed at belyse den rette indsats til understøttelse af borgers ønsker og drømme.
Borger beholder egen læge, jobcenter mm i indskrivningsperioden. Det anbefales også, at borger bevarer kontakt til f.eks. §85 støtte i afklaringsperioden.
Opholdet varer i udgangspunktet i 3 måneder. Under opholdet afholdes statusmøder med borger, sagsbehandler fra hjemkommunen og andre vigtige i borgers netværk. Tilbuddet inviterer til statusmøderne. Det forventes, at sagsbehandler deltager i alle statusmøder.
Til møderne er der fra afklaringspladserne udarbejdet statusbeskrivelser i samarbejde med borgeren. På møderne gør deltagerne status på behov for afklaring og de næste skridt i samarbejdet.
Tilbuddet udarbejder en samlet afklaringsvurdering med hovedpunkter fra borgerens ”Min plan videre” og som matcher temaerne i VUM.
Det forventes, at sagsbehandler har VUM udredning og afgørelse til rette indsats klar inden for de første 2 måneder, borger er på afklaringspladsen, sådan at der er en klar plan for næste skridt ved udskrivning efter opholdet på 3 måneder.
Ved opholdets afslutning
Sagsbehandler har visiteret til rette sociale indsats. Der holdes et afsluttende statusmøde med borger, sagsbehandler og evt. udførende personale fra hjemkommunen. Tilbuddet inviterer til mødet. Omdrejningspunktet for mødet er borgerens plan ”Min plan”.
Der aftales et flyttehjemmøde med borgerens nye kontaktperson
Der aftales evt. et genbesøg på afklaringspladserne, hvor borger giver feedback til overgangen og kan inspirere andre.
Har du spørgsmål, så kontakt socialrådgiver i psykiatrien Christina Bramm på chrib@regionsjaelland.dk eller tilbudsleder Lone Hjulmand på lonnhj@roskilde.dk
Til dig, som vil vide mere om projektet
Afklaringspladserne er en del af et projekt hos Social- og Boligstyrelsen. Initiativet skal udvikle og afprøve en model for, hvordan der kan etableres afklaringspladser, som forbedrer overgangen fra den regionale psykiatri til den rette støtte i kommunen.
Målgruppen for afklaringspladser er borgere med psykiske lidelser, der udskrives fra den regionale psykiatri. Det er borgere, som enten ikke i forvejen modtager en social indsats, men vurderes at have et behov for det eller borgere der modtager en social indsats, men vurderes at have behov for en mere omfattende indsats.
Psykiatri Øst i Region Sjælland samt Roskilde, Køge, Stevns, Lejre, Solrød, Faxe og Greve Kommuner har som del af projektet indgået en overordnet samarbejdsaftale og forpligtet sig til at følge de aftaler, som modeludviklingen indebærer.
Der er nedsat en styregruppe, hvor ledelsen fra alle kommunerne og Psykiatri Øst løbende mødes og følger udviklingen i projektet. Roskilde Kommune har desuden et tæt samarbejde med Social- og Boligstyrelsen ift. projektet. Et udviklings- og afprøvningsteam arbejder kontinuerligt med modellen gennem hele projektperioden.
Formålet med projektet er at udvikle og afprøve en model for afklaringspladser, som bidrager til:
- En mere målrettet udredning og beslutning om social indsats i borgerforløbene i overgangen fra indlæggelse, til afklaringsplads og videre i livet
- Et tættere tværfagligt samarbejde som styrker overgangene fra Psykiatri Øst, Region Sjælland til Roskilde Kommune og samarbejdskommuner
- Den fremtidige udvikling af tilbudstyper og viden på socialområdet generelt, gennem skalering af modellen til nationalt niveau
Forventningen er, at afklaringspladserne bidrager til at nedbringe antallet af færdigbehandlingsdage i den regionale psykiatri samt antallet af genindlæggelser for målgruppen. Derudover er det forventningen, at borgerne oplever bedre trivsel, så behovet for sociale indsatser mindskes.
Du er altid til at kontakte os på Astershøjskolen, hvis du vil vide mere om projektet, kan du kontakte tilbudsleder Lone Nymark Hjulmand på telefonnr. 30 12 96 63