Pårørende
Er du pårørende til en psykisk sårbar?
Her kan du få gode råd til, hvordan man som pårørende kan hjælpe og tale med psykisk sårbare.
Derudover har vi udarbejdet en pjece med råd til Pårørende: Download: Pårørende-pjece (pdf - 745 kb)
Det kan være hårdt at være pårørende til mennesker med psykisk sårbarhed. Mange spørgsmål dukker op, og det kan være svært at tale om psykiske lidelser i familien. Ofte vil den psykisk sårbare ikke selv erkende sin lidelse eller et behov for professionel hjælp. Som pårørende er det vigtigt at turde tale åbent om, at vedkommende har ændret adfærd.
Følgende er en guide til, hvordan man som pårørende kan gå i dialog med et menneske med psykisk sårbarhed.
Foto: Colourbox.
Råd om samvær med mennesker, der lider af psykisk sårbarhed
Indhent information om emnet
Viden løser ikke problemer, men gør det naturligvis lettere at forstå, hvad lidelsen drejer sig om, og hvad der sker med den sårbare. På længere sigt skaber det tryghed at vide besked om lidelsen og giver mulighed for at hjælpe den sårbare.
Sæt grænser
Du skal passe på dig selv. Der er grænser for, hvor meget man som pårørende kan påtage sig. Accepter at du ikke altid kan hjælpe, vær opmærksom på at du ikke er behandler, og oprethold daglige rutiner med venner og familie. Ligeledes skal den psykisk sårbare have mulighed for at leve sit liv så selvstændigt så muligt. Det er en vanskelig balance mellem for meget og for lidt, mellem egne grænser og den sårbares grænser. Tag en snak med den psykisk sårbare om, hvad i forventer af hinanden. Mærk efter hos dig selv og tag hensyn til hinandens grænser.
Forvent det rimelige af den sårbare
Der skal findes en balance mellem at stille krav og tage hensyn. Psykisk sårbare besidder ressourcer og er i stand til at tage del i mange hverdagsaktiviteter. Store krav forøger presset, imens manglende krav kan få lidelsen til at fylde mere. Prøv dig frem, læg mærke til den sårbares reaktioner, og tal jer tilrette om forventninger til hinanden.
Åbenhed
Som pårørende er man under pres. Det kan være vanskeligt at berette om forløbet for omverdenen, men erfaringer viser, at presset mindskes gennem åbenhed. Desuden vil et stærkt netværk af pårørende styrke muligheden for at yde hjælp til den sårbare.
Lyt til den sårbare
Vær lyttende og forsøg at forstå den psykisk sårbares situation. Det er ikke din opgave at forandre vedkommendes tilstand. Forsøg at forstå den sårbares verdensbillede. På denne måde er det nemmere at opnå forståelse for dennes adfærd. Det handler ikke om, at man som pårørende skal være enig med den sårbare, men have forståelse for, hvad den sårbare oplever og blive klogere på dennes verden. Fortæl hvad du mener, men lad være med at bagatellisere den lidendes problemer. Lad være med at foregive at du deler vrangforestillinger, men accepter, at det er forestillinger, den sårbare måske har og undgå så vidt muligt en diskussion om, hvad der er rigtigt eller forkert. Lyt for at forstå, ikke for at forandre.
Tålmodighed
Indstil dig på, at det tager tid, og at psykiske symptomer ikke forsvinder med det samme. Bedring tager tid, og du kan ikke gøre noget, så problemerne går væk nu og her.
Sårbarheden skal ikke fylde alt
Lidelsen skal ikke brede sig over det hele, og som pårørende skal man ikke være sammen med den sårbare hele tiden. Den sårbare skal i det omfang, der er mulighed for det, opleve egen uafhængighed og tage vare på sig selv. Ligeledes er det vigtigt som pårørende at fastholde andre kontakter og ikke isolere sig med den sårbare.
Del erfaringer med andre pårørende
Du er ikke alene. Mange pårørende har de samme problemer som dig. Måske kan du bruge andres oplevelser og erfaringer, og du vil møde mennesker, der forstår uden du behøver at forklare.
Kilder: Landsforeningen SIND.
BEDRE PSYKIATRI.
Brok, Bent (2008) "Samvær med mennesker med psykoseproblemer" Udgivet af Landsforeningen SIND.
Henningsen, Ebbe "Du er ikke alene" i Gerlach, Jes (RED.) (2008) "Pårørende - Råd og vejledning til pårørende til mennesker med psykisk sygdom" Psykiatrifonden.
Hvis du er pårørende til en psykisk sårbar, er der her en række links til foreninger, der hjælper pårørende.
Landsforeningen SIND tilbyder rådgivning, vejledning og støtte til pårørende til psykisk sårbare. Desuden tilbydes samtale og gruppeforløb.
Landsforeningen SIND
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
Telefon 35 24 07 50
Mail
http://www.sind.dk/
SIND pårørende:
http://sindspaa.dk/
Tirsdag 16 - 18
40 30 65 53
Landsforeningen Bedre Psykiatri
Læderstræde 34
1201 København K
Tlf. 53 52 99 00
http://bedrepsykiatri.dk/
LAP - Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere
Store Glasvej 49
5000 Odense C
Tlf.: 66 19 45 11
http://www.lap.dk/
Psykiatrifonden rådgiver og støtter om psykisk sygdom
PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
39 29 29 75